Vianen onthult 'Van Brederode'

In Vianen is op 11 september 1997 een standbeeld van Hendrik van Brederode onthuld. "Hij was hoofdrolspeler van het eerste uur in de Nederlandse vrijheidsstrijd. Toch ging hij in tegenstelling tot Willem van Oranje, niet de geschiedenis in als een grote held".

Dit zei kunsthistoricus drs. J. A. L. De Meyere gistermiddag in Vianen, juist voor de onthulling van een standbeeld van de "Grote Geus".

 

Hendrik van Brederode standbeeldLeider van de edelen

Volgens De Meyere is Van Brederode (1531-1568) voor ons land even belangrijk geweest als Willem van Oranje. "Hendrik was het toch die in 1566 aan het hoofd van zo''n vierhonderd Zuid- en Noord-Nederlandse edelen te Brussel het beroemde "Smeekschrift der Edelen" aanbood aan landvoogdes Margaretha van Parma? Hendrik was het ook die door diezelfde edelen werd gekozen als hun leider", zo hield De Meyere het grote aantal aanwezigen in de Grote Kerk voor.

Van Brederode, heer van Vianen, kwam ondanks zijn grote betekenis voor het vaderland vrij spoedig na zijn sterven in het vergeetboek terecht. Na ruim vierhonderd jaar komt er wellicht verandering in de situatie. "Dit beeld zal een roemrijk verleden levend houden", zei burgemeester mevrouw D. A. M. Koreman van Vianen.

 

Onthuld door de commissaris van de Koningin

Het standbeeld werd geschonken door de Stichting Boazbank Beheersfonds. De officiële onthulling van het manshoge bronzen standbeeld, dat vervaardigd werd door de bekende Utrechtse beeldhouwer Paulus Reinhard, werd verricht door de commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, mevrouw J. M. Leemhuis.

 

Wilt u meer informatie?

Neem contact op