Het Paard van Vianen

Het Paard Van VianenOp dinsdag 9 oktober 1990, de dag vóór de 719e paardenmarkt, werd een groot bronzen paard, gemaakt door de bekende Utrechtse beeldhouwer Pieter d'Hont, officieel overgedragen aan de gemeente Vianen.

Opdrachtgever was de Stichting Boazbank Beheersfonds. Deze stichting steunt jaarlijks een aantal sociale, culturele en ideële doelen binnen de gemeente Vianen. Voor de stichting was dit de grootste activiteit tot nu toe. De keuze voor een paard lag voor de hand. Al vele eeuwen wordt er jaarlijks in oktober een grote paardenmarkt gehouden op de Voorstraat in Vianen.

 

Anne Frank, prinses Beatrix, kardinaal Alferink en het Edison beeldje

Het lag voor de hand om Pieter d'Hont, toentertijd 73 jaar, als beeldhouwer uit te nodigen. Deze kunstenaar heeft in zo'n 50 jaar meer dan 200 opdrachten uitgevoerd. Zijn oeuvre is zeer omvangrijk zowel in onderwerpen als in uitvoering. Alleen in Utrecht vindt men door de stad verspreid al 46 werken van zijn hand. Bekende werken zijn het bronzen beeldje van Anne Frank op het Janskerkhof in Utrecht, portretten van prinses Beatrix en kardinaal Alfrink en het beeldje dat de Edison-stichting voor muziek elk jaar uitreikt. Aan zijn laatste werk, dit stoere Zeeuwse trekpaard, heeft d'Hont twee jaar gewerkt. Het iets meer dan levensgrote en 2,5 ton wegende paard heeft een plaatsje gekregen op de Voorstraat, waar het stevig op de benen staat, ter verfraaiing van het stadsbeeld en tot vermaak van de kinderen, die er een plezier in scheppen de 'sokjes' te aaien.

 

Wilt u meer informatie?

Neem contact op